Birleşik Krallık, Kuş Gribi Önlemi Olarak Tüm Kuşları İzole Ediyor

Birleşik Krallık hükümeti, kuş gribinin yayılmasını sınırlamak ve kuş gribini ortadan kaldırmak için tüm kuşların izole edilmesini emretti. 14 Aralık’ta yürürlüğe giren yeni önlemler, İngiltere’deki çiftliklerde ortaya çıkan çok sayıda kuş gribi salgınından sonra alındı ve bu önlemler tüm kuş bakıcıları (ticari sürüler ve evcil hayvanlar dahil) için geçerli.

“Son derece bulaşıcı hastalık”

Büyük Britanya’nın bir bölge Veteriner Şefi’nin katılımıyla yapılan açıklamada şöyle deniyordu: “Hastalığın yayılmasını sınırlamak için hızlı bir biçimde harekete geçtik ve şimdi tüm kümes hayvanları ve yaban kuşu bakıcılarının kuşlarını evde ya da başka bir biçimde kapalı alanda yalıtmaları için yasal bir zorunluluk getirmeyi planlıyoruz.

“Ne kadar sayıda kuş beslediğinizin bir önemi yok, 14 Aralık itibarıyla baktığınız kuşları yasa gereği kapalı bir ortamda yalıtmanız ve onları yabani kuşlardan ayrı tutmak için doğru önlemleri almanız gerekecek. Bu kararı almak kolay olmadı, ancak kuşlarınızı bu oldukça bulaşıcı hastalıktan korumanın en güvenli yolu bu.”

“Serbest alan”

Yumurtalar, önlemlerin yürürlüğe girmesinden itibaren 16 hafta boyunca “serbest gezen tavuk yumurtası” olarak etiketlenmeye devam edebilir. Ancak bu süre bittikten sonra, etiketlerde “Kümeste büyütülen tavuk yumurtası” olarak etiketleme yapılacak.

Kümes hayvanlarının etleri de, 14 Aralık’tan sonraki 12 hafta boyunca serbest gezen etiketiyle raflarda yerlerini alabilir.

Kuş Gribi Riski

Geçen ay hükümet, kuş gribinin Birleşik Krallık’ı vurma riskini düşükten orta düzeye yükseltti.

O zamandan beri binlerce hindi, tavuk ve diğer kuşların itlâflarıyla sonuçlanan birkaç salgın rapor edildi.

En son salgın, Kuzey Yorkshire’daki bir çiftlikte, doğrulanmış bir H5N8 virüsü vakasında 10.000’den fazla hindinin öldürülmesiyle sonuçlandı. Raporlar, insanlarda bu türde bir kuş gribi vakasının asla görülmediğini belirtiyor.

kaynak: https://plantbasednews.org/lifestyle/health/turkeys-culled-following-bird-flu-outbreak-in-uk/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir