Şarap, Vegan mı?

Bazı ürünler, üzerine hiç düşünmemize gerek olmaksızın “vegandır” algısı yaratabiliyor. Özünde vegan olması gereken bir ürün, hiç tahmin etmediğimiz hayvansallar içeriyor olabiliyor. Bunlardan biri de içecekler.  Güzel bir vegan pizzanın yanında şarap iyi gider değil mi? Peki, şarap, vegan mı? Her zaman değil. Şarap ve öteki alkollü içeceklerin içeriğinde ve damıtma aşamalarında hayvansal çıktılar kullanılabiliyor.

Şarap, mayalanmış üzüm suyu değil mi? Evet, temelde öyle ancak şarap üretim aşamasında bazen hayvan gövdesi parçaları ya da yumurta akı kullanılabiliyor. Şarap üretilirken, şarabı bulanıklaştıran protein ve maya çökeltilerinin süzüldüğü “inceltme” sürecinde hayvansalların kullanılmış olma olasılığı var. Çökeltilerden ölü maya hücreleri, kabuklar, saplar ve tohumlar gibi üzüm kalıntıları şarabın tadını kötü yönde etkilememesi için arıtılıyor.

Görsel: Amazon

Geleneksel olarak şarap inceltme aşamalarında “jelatin, yumurta akı, süt proteinleri (kazein) ve belirli balık türlerinin kurutulmuş yüzgeç parçalarından ve keselerinden elde edilen bir tür kolajen olan isinglass kullanıldığı biliniyor. Aynı işlemler, biranın berraklaştırılması için de kullanılıyor.

Ancak şarap üretiminde geleneksel yöntemlerin yanında günümüzde kullanılan kaolin kili, bentonit kili, bezelye proteini, etkin kömür hatta bir tür alg olan İrlanda yosunu da şarap süzmede kullanılan vegan yöntemlerden bazısı. Vegan olmayan inceltme aşamalarında kullanılan hayvansalların, hayvan endüstrilerinin yan ürünleri olması nedeniyle daha uygun fiyatlı olması şarap üreticilerinin yeğleme nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Öbür yandan şarabın inceltilmesi, gerekli bir işlem değildir ve tüketicinin yeğlemesine bağlı olarak süzülmemiş şaraplar da yeğlenebilir. Bazı üreticiler, daha zengin bir damak hissine sahip olmasını istediğinden, şaraplarında süzme işlemi uygulamadığını belirtiyor.

Şarabın Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Görsel: flickr.com

Barnivore, bir içeceğin vegan olup olmadığını doğrulamak adına üreticilere etkin olarak ulaşan ve 54.000’den fazla alkollü içeceği dizinleyen bir veri tabanıdır. Uluslararası ve yerel markaların dizinlerine ulaşabilir ve Türkiye’de de bulunan markaları güncel olarak takip edebilirsiniz.

Türkiye’de vegan ürün dizinleri oluşturan gönüllü veganların hazırladığı dizinlerden birine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Her ürünün etiketinde vegan amblemi göremeyebiliyoruz ancak üretimi itibariyle vegan olan pek çok ürün var. Bu doğrultuda bir ürünün vegan olup olmadığını öğrenmek için markalara e-posta gönderebilir, üreticileri arayarak bilgi edinebilir ve vegan ürün dizini oluşturan gruplarla iletişime geçerek yardımcı olabilirsiniz.

Kullanılan süzme yöntemi, bazen etiket içinde “yumurta albümini” biçiminde de belirtilebiliyor. Bu yüzden veganların görev edindiği ve otomatikleştirdiği eylemlerden biri olan “etiket okuma” aşamasında bu gibi ibarelere dikkat edebilirsiniz.

Suvla marka vegan şarap dizinine de buradan ulaşabilirsiniz.

Sava marka şarapların, vegan logosu bulunmakta.

 

Hazırlayan
Funda Uğraş

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Christian Bowen

One thought on “Şarap, Vegan mı?

  • 29 Ağustos 2021 tarihinde, saat 12:24
    Permalink

    Veganligi keşfetmeden, okuyarak öğrenen insanın büyük yanilsamasidir alkolün vegan olduğu..Ezbere okumak yerine biraz düşünse veganligin minimum zarar üzerine kurulan blr felsefe olduğunu görecek ve insan vücudunun da memeli bir hayvan olduğunu ve ona yani kendi vücuduna da zarar vermemesi gerektiğini anlayacak..Vegan bir insan alkol kullanamaz ister yapım aşamalarında hayvansal içerik kullanılsın ister kullanılmasın..Sigara da içemez..Kendinin ne olduğunu bilmeyen insanin öğrenilmiş ezbere veganligi da olduğu yerden bir adım öteye gidemiyor..Halbuki sonsuzlukta gideceğin yerin haddi hesabı yok..Vegan olun vegan gibi olmayın..Ezber bozun, bir müddet sonra sizi bir adım öteye götürmeyen öğretilerinizi geliştirin güncelleyin..

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir