Plastik Ayak İzi ve Vegan Yaşam

Günümüzde plastik kullanımı doğaya zarar veren en önemli etkilerden biridir. Plastiklerin kullanımı insan ve canlı yaşamını tehlikeye atan bir sürece dönüşmektedir. Eğer kendi evimizde, iş yerimizde ya da bulunduğumuz mekanlarda geri dönüşümün önemini benimsemezsek doğaya çok büyük zarar vermeye devam edeceğiz. Vegan yaşamak ve doğayı korumak önemli olduğu gibi plastik kullanımımıza dikkat etmek ve plastik ayak izi boyutumuzu küçültmek de önemlidir.

Plastiğin hammaddesi petroldür ve kimyasal işlemlerden geçerek rengi ve şeffaflığı ayarlanmaktadır. Plastik sadece doğaya ve canlılara zarar vermekten öte ekosistemi de çok ciddi bir şekilde tehdit eden bir maddedir. Plastikler, çeşitlerine göre yaklaşık 400 yıl boyunca doğada kalır. Plastiklerin doğaya atık olarak bırakılması ve plastiğin yok olmasının yıllar sürmesi çevre için büyük tehdit oluşturur. Plastikler yakıldığındaysa, arkada kalan atıklar doğaya karışır; bu da doğa, hava ve su kirliliği olarak bize geri döner.

Plastik tüketimini azaltmak

Plastik kullanımını azaltmak ve bilinçli bir tüketici olmak bizim elimizdedir. Bunun için yapacaklarımızın arasında yanımızda bez çanta taşımak, su matarası kullanmak ve pipet kullanımını ortadan kaldırmayı sayabiliriz. Gıda alışverişimizi toplu ekolojik pazarlardan almak ya da günlük taze tüketeceğimiz kadar alışveriş yapmak çevreye zararı en aza indirecektir.

Kozmetik dünyasında ise alacağımız şeylere içerik olarak dikkat etmemizin önemli olduğunu düşündüğüm bir dönemdeyiz. İçerikleri incelerken en önemli şeylerden biri microbead içeren ürünlerdir. Microbead mikro plastik demektir ve bu ürün küçük ama çok zararlı bir maddedir. Sulara ve ardından canlıların vücutlarına karışır.

plastik ayak izi

Plastik ayak izini azaltacak öneriler

Plastik ayak izini azaltmak için bireysel olarak yapabileceğimiz bazı basit şeyler bulunur. İşte onlardan bazıları şöyle;

  • Markete ya da pazara giderken yanımızda bez çantamızı taşımak. Arabamızda her zaman bir tane bez çanta bulundurmak.
  • Pipet kullanmamak.
  • Nanofree – Macrofree cilt bakım ürünlerini kullanmak.
  • Parıltılı kozmetik ürünlerinde kullanılan simler aslında plastik olduğu için kozmetik ürünlerinin içeriklerine dikkat etmek.
  • Kullan – at malzemelerden uzak durmak.
  • Plastik çakmak yerine uzun ömürlü doldurulabilir çakmak ya da kibrit kullanmak.
  • Plastik diş fırçası yerine bambu diş fırçaları kullanmak

Yazımı toparlamam gerekirse bizim gibi bilinçli tüketicilerin bu süreçte bireysel olarak alacağımız kararlarda ürünleri seçme hakkımız olduğudur. Bu sayede plastik ayak izi boyutumuzu küçültebiliriz. Günlük hayatta yapacağımız ufak değişiklik olarak gördüğümüz şeyler aslında büyük resime baktığımızda önemli değişimlere yol açmaktadır. Bilinçli tüketiciler olarak, plastik poşet, tek kullanımlık içecekler ve hayatınızdaki plastik kullanımının ne kadar fazla olduğunu bir düşünün. Kendi habitatlarınızı ev ve iş ortamlarınıza bir göz atın. Tek bir değişim bile çok kıymetli olacaktır.

Bu yazıyı hazırlarken faydalandığım kaynaklar:

http://ekolojist.net/plastik-kullanimini-azaltacak-5-muthis-oneri/

http://www.cevreciyiz.com/makale-detay/1299/plastik-kullaniminizi-azaltmaniz-icin-10-oneri

https://www.aysetolga.com/plastik-kullanimini-azaltmanin-10-yolu

2 thoughts on “Plastik Ayak İzi ve Vegan Yaşam

  • 10 Eylül 2020 tarihinde, saat 19:54
    Permalink

    Değerli görüş ve yorumlarınız için çok teşekkürler!!!☺️

    Yanıtla
  • 10 Eylül 2020 tarihinde, saat 17:41
    Permalink

    Plastik kullanımı ve ayak izi ile ilgili değerli görüş ve yorumlarınız için çok teşekkürler!!!☺️

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir