Veganlık ve Testosteron Hormonu Arasındaki İlişki

Yakın tarihli bir araştırma, yaygın inanışın aksine, bitki bazlı beslenen erkeklerin et yiyen hemcinslerinden daha düşük testosteron seviyelerine sahip olmadığını ortaya koydu. Erkeklerde bitki bazlı beslenmenin testosteron ile arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere ulusal sağlık ve beslenme inceleme anketi (NHANES) verileri arasından ABD’deki yetişkinlerde bitki bazlı beslenme ile testosteron seviyeleri arasındaki ilişki başlıklı bir çalışma gerçekleştirildi. Araştırma, veganlık ve testosteron hormonu arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

Bitki bazlı diyet ve testosteron seviyeleri

Araştırmacılar NHANES veritabanından beslenme şekli ve testosteron seviyeleri hakkında veri elde ettiler. 30 ila 60 yaş arasındaki 191 erkeğin testosteron seviyelerini karşılaştırdılar. Yapılan incelemenin sonucunda ise şu sonuca vardılar: “İyi karakterize edilmiş bir ulusal veritabanında, bitki bazlı diyet indeksi testosteron seviyelerini tahmin etmek üzere kullanılamaz. Diyetteki bitki bazlı gıda içeriği, testosteron seviyeleri ile ilişkili değildir.”

‘Hiçbir fark yok’

Çalışmanın ortak yazarı ve Miami Üniversitesi’nde Erkek Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Direktörü Dr. Ranjith Ramasamy, “Bitki bazlı bir diyetle beslenen erkeklerin testosteron seviyelerinin, daha fazla et içeren geleneksel bir diyetle beslenen erkeklerde olduğu gibi aynı seviyelerde olduğunu bulduk,” dedi.

Çalışmanın bir diğer yazarı Manish Kuchakulla, erkeklerin nasıl beslendiklerinin testosteron seviyeleri üzerinde hiçbir önemi olmadığını belirterek “Hayvansal gıda ağırlıklı, vegan veya tahıl ağırlıklı beslenmelerinin hiçbir farkı yok, arada hiçbir fark bulamadık.” dedi.

Erkeklerin et tüketmesine gerek yok

Kar amacı gütmeyen ve bitki temelli beslenmenin sağlık problemlerine çözüm olabileceğini savunan Physicians Committee for Responsible Medicine (PCMR) (Türkçe’ye tam olarak çevirememekle birlikte en yakın çevirinin Sorumlu Tıp Hekimleri Komitesi olduğunu düşünüyoruz.), çalışma üzerine yaptığı yorumda ‘çalışmanın, erkeklerin testosteron seviyelerini korumak için et veya diğer hayvansal ürünleri tüketmesi gerekmediğini gösterdiğini’ belirtti.

PCMR, “Dünya Üroloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, vegan beslenen erkeklerin et yiyen erkekler kadar testosteronu var” diyerek erkeklerin bu konuda endişelenmesinin gereği olmadığını söyledi.

“Araştırmacılar, 191 katılımcının beslenme kayıtlarını değerlendirdi ve testosteron seviyelerini takip ederek testosteron seviyelerinde herhangi bir fark bulamadı. Bu sonuçlar, erkeklerin normal testosteron seviyelerini korumak için et veya diğer hayvansal ürünleri tüketmeleri gerekmediğini göstermektedir.” Veganlık ve testosteron hormonu arasındaki ilişkiyi de böylece açıklamış olduk.


Kaynak: www.plantbasednews.org/lifestyle/plant-based-diets-not-reduce-mens-testosterone

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir