Tokitae adlı orka yarım asırlık esaretin ardından serbest bırakılabilir

Tokitae (diğer adıyla Lolita) Miami Akvaryumu’nda tutsak bir orka. Yeni bir rapora göre, yarım asırdan uzun süre önce denizden alınan orka sonunda serbest bırakılabilecek.

Aktivistler, sahne adı Lolita ile de bilinen Tokitae’nin, son günlerini geçirsin diye, Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısına bırakılması için kampanya düzenliyorlar. Tokitae, son 52 senesini Miami Akvaryumu’ndaki bir havuzda geçirdi.

Tokitae’nin ailesi ile tekrar bir araya getirilebileceği bile öneriler dahilinde.

Tokitae’nin annesi hala hayatta ve şu an doksanlı yaşlarında olduğu düşünülüyor. The Guardian’ın raporuna göre hala Salish Denizi’nde katil balina sürüsüne somon arayışında liderlik ediyor olabilir.

Tokitae 48 yıldır gösterilerde zıplamak, takla atmak, eğitmenleri havaya kaldırmak gibi eylemler sergilemesi için akvaryumda tutsak ediliyor.

Tokitae’yi serbest bırakma kampanyası aktivistler, yerel gruplar ve hayırseverler dahil olmak üzere dünya çapından destek görüyor.

Dünya çapında tutsak balinaları serbest bırakmaya yardımcı olan, Whale Sanctuary Projesi’nden Charles Winnick’in dediğine göre, “Tüm bu tutsak hayvanlara, doğal ortamlarına olabildiğince benzer ortamlarda yaşama fırsatını yapabildiğimiz ölçüde sağlamayı borçluyuz.”

Winnick ayrıca Tokitae gibi balinaların insan sahiplerine milyonlarca dolar kazandırdığını ekleyerek, “Onlara bir emeklilik programı, bir emekli maaşı borçluyuz. En azından onlara bu gibi bir iadede bulunabiliriz.”

Tokitae’nin Başına Neler Gelebilir?

Tokitae’yi serbest bırakma kararı, esarette geçen onca süre sonunda doğada hayatta kalma kabiliyeti ile ilgili sorunlara yol açabilir.

1995’te Tokitae’nin serbest bırakılmasına yönelik planlarına başlayan balina araştırmacısı ve aktivist Howard Garrett, Pasifik’e geri götürülmesinin mümkün olduğunu düşünüyor.

Rapora göre Garrett, balinanın 10 saatlik bir yolculukla Miami’den San Juan Adaları civarında bir noktaya serin suyla dolu rahat bir sedyede güvenle taşınabileceğini söyledi.

Eğer gerçekten gerçekleştirilse, serbest bırakılması nadir görülen bir örnek olacak. Zira az sayıda balina esaretten doğal hayata döndürüldü. Fakat bu mümkün.

Örneğin – Free Willy filmlerinde Willy’i oynayan – Keiko, İzlanda’da doğal hayatta beş sene daha yaşamadan önce 90’larda Oregon’daki bir rehabilitasyon merkezinde adaptasyon süreciye ilgili yardım görmüştü. Fakat, Keiko o zamanlarda 22 yaşındaydı, Tokitae’den çok daha gençti.

Tokitae’nin Geleceği

Tokitae’nin serbest bırakılıp bırakılmayacağını bilmiyoruz, fakat kendisini önceden yaşadığı sularda bir bakım göreceği Salish Denizi’ndeki güvenli ve korunaklı bir bölgeye geri götürmeye yönelik bir plan mevcut.

Şayet plan başarılı olursa, hayatının sonuna kadar oldukça bol miktarda alana ve yiyeceğe ihtiyaç duyacak.

Ayrıca, Whale Sanctuary Projesi’nin yürüttüğü, Nova Scotia’daki ağla çevrili 100 dönümlük bir bölgeye götürülmesi de ihtimal dahilinde.

Bununla birlikte, Tokitae’nin sağlığı ve güneyde yaşamını sürdüren diğer katil balinalara hastalık bulaştırma ihtimali hakkında kaygılar da mevcut.

 

 

Kaynak: plantbasednews.org/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir