Norveç’te denizayısı Freya neden öldürüldü?

Norveçli otoriteler denizayısı (mors) Freya’yı, Balıkçılık Direktörü’nün başındaki Frank Bakke-Jensen’in pazar günü söylediğine göre, “insan güvenliğine devamlı bir tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle öldürdü.

Freya, ilk defa bir ay önce Oslo Koyu’nda görüldüğünden beri teknelerin etrafında dolaşıyor ve güneşte uyuyordu. Oslofjord’da bir ilgi odağı haline gelmişti.

Balıkçılık Direktörlüğü eğer halk Freya’dan uzak durmazsa onu etkisiz hale getireceklerini söyledi. Direktörlük halkın dinleyip dinlemeyeceğini görmeyi beklemeden, uyarıyı yaptıktan iki gün sonra Freya’yı öldürdü. Bakke-Jensen “Tüm muhtemel çözümleri dikkatlice gözden geçirdik. Hayvan refahına büyük değer veriyoruz, fakat insan hayatı ve güvenliği öncelik olmalı.” açıklamasında bulundu.

Uzmanlar Freya’yı öldürme kararının, onun refahını göz önünde bulundurmadığını söyledi.

Freya’yı Öldürmek Yerine Ona Yaklaşanlara Ceza Verilebilirdi

Hayvan hakları grubu NOAH’nın sözcüsü Siri Martinsen, TV2’ye “Oldukça şoke edici.” yorumunda bulundu. Aceleye gelmiş bir karar olduğunu ve otoritelerin yapması gerekenin Freya’dan uzak durma uyarısına uymayan kişilere ceza vermek olduğunu söyledi. Ayrıca, Freya’yı öldürmenin yaban hayvanlarına nasıl saygıyla yaklaşılacağını göstermek için kaçan bir fırsat olduğunu da ekledi.

Biyolog Rune Aae NTB haber ajansına “Yalnızca etrafında olması gerektiği gibi davranmadığımız için bu denli güzel bir hayvanı ötenazi etmeyi seçmiş olmaları muazzam derecede üzücü.” yorumunda bulundu.

Yeşil Parti haftanın başında, uzmanların denizayısı Freya’yı uyutup insan popülasyonu olan alanlardan uzağa taşımayı veya uzaktaki Svalbard takım adalarına götürmeyi tavsiye ettiğini söyledi. Fakat Bakke-Jensen bunun “uygun bir seçenek olmadığını” çünkü böyle bir operasyonun fazla karmaşık olacağını söyledi.

Freya geçen sene Eylül’de Hollanda’da görüldü ve yüzerek Danimarka, Almanya ve Birleşik Krallığı geçti. Morslar genellikle Arktik bölgesinin kuzey uçlarında yaşarlar. Küçük balık, salyangoz, karides ve yengeçleri yiyerek beslenirler ve insanlara saldırmak ile bilinen bir tür değillerdir.

İnsanlar Norveç’in denizayısı Freya’yı öldürme kararına şaşkın ve kızgın tepkiler veriyorlar. Bakke-Jensen, “Kararın halk arasında tepkiye sebep olabileceği gerçeğine karşı anlayışlıyız fakat bunun doğru karar olduğundan şüphem yok.” dedi.

 

Kaynak: theanimalreader.com/
Kapak görseli: norwaytoday.info/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir