Çocuğunu vegan beslediği için ölümüne sebep oldu

Her yıl bir kez dahi olsa bu tarz bir haber gündeme getirilir. Her seferinde mesaj kutum, çocuklarımın sağlığı için endişe eden “düşünceli” insanların mesajlarıyla dolup taşar. Haberin direkt olarak başlığını okuyup içeriğini okumaya tenezzül etmeden: “Bak gördün mü, vegan beslenmek kötü bir şeymiş! Çocuğunun ölümüne sebep olmuş anne.”

Oysa ki haberin içeriğine bakılsa görülecek ki; bu ebeveynler çocuğunu “tek tip” beslemişler. Veganlık, sadece patates yemek veya sadece pirinç yemek değildir. Ki zaten veganlık bir beslenme/diyet biçimi değildir. Her türlü şiddete ve sömürüye karşı geliştirilen ahlâki bir tutumdur veganlık. Duruma sadece “beslenme” olarak bakan insanların bu tarz haberleri bir “açık” yakalamışçasına fırsata dönüştürmeye, paylaşarak seni alt etmeye çalışmaları çok normal…

Keşke bu insanlar vegan olmayan ailelerin çocuklarının sağlığına da odaklansalar biraz. Nitekim hastaneler bu çocuklarla dolu. Tabii bu çocuklar vegan bir ebeveyn tarafından büyütülmedikleri için haberleri de yapılmıyor.

Henüz 10 yaşında kalp krizi geçiren, diyabet hastası, kolesterol hastası olan çocuklar görüyorum. Yediklerini sindiremedikleri için ciddi anlamda bağırsak sorunu yaşayan, antibiyotik bağımlısı olan, obezite teşhisi konulan, gelişim geriliği görülen çocuklar… Hepsi de kahvaltıda ağzına zorla yumurta veya peynir tıkılan çocuklar. Akşam sofrada “o köfteler bitecek” diye azarlanan çocuklar. Gece yatmadan önce zorla bir bardak süt içirilen çocuklar.

Madem hayvansal ürünler bu denli sağlıklı, neden çocuklarınız sürekli hasta?

Çocukları bitkisel beslemenin hiçbir sakıncası yoktur. Bunu söyleyen dünya genelinde onlarca sağlık kuruluşu var.

Çocukluğundan itibaren vegan büyüyen yetişkinler de var. Hatta ağır sporlar yapan vegan bireyler… Game Changers belgeselini izleyebilirsiniz. Göreceksiniz, her biri gayet sağlıklı ve güçlüler. Düşünsenize, dünyanın en güçlü hayvanları bile vegan. Filler, goriller ve hatta güçlü olmak için yediğiniz öküzler. Hangisinde sırf bu sebepten dolayı gelişim geriliği görülüyor ki?

İnsanlar olarak bitkisel beslenmeye programlıyız. Baklagiller, tahıllar, kuru yemişler, sebzeler, meyveler en ideal besinlerimizdir. Tüm bunları “dengeli” bir şekilde tüketirsek gerekli tüm vitamin ve mineralleri almış oluruz. Bunu söyleyen binlerce doktor var. Biri de; Dr Murat Kınıkoğlu. What The Health adlı belgesele bakarsanız, bunu söyleyen doktorların hiç de az olmadığını görürsünüz. Bitkisel beslenmeye tabii tutulan insanların zamanla sağlıklarına kavuştuklarına da şahit olursunuz.

Bu konuda yapılan yüzlerce araştırma var. “Dengeli” bir şekilde bitkisel beslenmenin her yaş grubu için en ideal beslenme biçimi olduğunu kanıtlayan araştırmalar… Ha siz kalkıp da sadece patates yerseniz tabii ki bu sağlıklı olmaz. Tabii ki gelişim geriliği görülür bu şekilde beslenen çocuklarda.

Vegan ebeveynler de, psikolojik sorunlar yaşıyor olabilirler. Bir anne veya bir baba vegan diye, hem bedenen hem ruhen sağlıklı olacaklar diye bir şey yok. Biz veganlar robot değiliz veya uzaylı varlıklar falan…

Sürekli fast food tarzı vegan ürünler yiyip işlenmiş gıdalara yönelen sağlıksız veganlar da var. Veya psikolojisi iyiden iyiye bozulmuş ve ruhen çöküntüde olan dengesiz kişilikte veganlar da… Bu tarz bir vegan ebeveyn çıkıp da çocuğuna kötü muamele uyguluyorsa veya onu sadece kendi sütü ile besliyor veya sadece pirinç ile besliyorsa diğer veganların suçu ne?

Benim suçum ne?

Hem bedenen hem ruhen sağlıklı bir ebeveyn olarak, hem bedenen hem ruhen sağlıklı iki vegan çocuk büyütüyorum. Bağışıklıkları inanılmaz derecede güçlü. Gelişimleri gayet iyi. Hastane veya ilaç nedir bilmezler. Hadi bunu da haber yapsınlar! Bu da bomba etkisi yaratsın gündemde. Ama yok! İşlerine gelmez bu…

Yüzbinlerce sağlıklı vegan çocuğu veya yetişkini görmezden gelirler ama bir tane ruhsal sorunlar yaşayan dengesiz ebeveynin çocuğuna uyguladığı istismarı bağıra çağıra duyurmaya çabalarlar. Samimiyet bu mu?

Şaşıracaksınız belki ama; biz veganlar da insanız! Bedenen sağlıksız olmamız da normal, ruhen sağlıksız olmamız da…

Bir çocuğun ölümüne sebep olan şey; vegan bir ebeveynin onu vegan beslemesi değil, ruhen sağlıklı olmayan bir vegan ebeveynin onu dengesiz bir biçimde tek tip beslemesidir. Bu, elbette istismardır. Böyle insanlar elbette tedavi altına alınmalıdır. Gerekirse kısırlaştırılmalıdırlar.

Bir ebeveyn olarak çocuklarımızın sağlıklarından sorumluyuz ve onlara sağlıklı genler vermek zorundayız. Vegan veya vegan olmayan tüm ebeveynler olarak… Çocuklarımıza gerçeklerden de bahsetmeliyiz. Bir sır gibi saklanan gerçeklerden… Ağızlarına zorla tıktığınız yumurtanın, sütün veya köftenin, nereden – ne şekilde geldiğinden bahsedin mesela.

Sonrasında kendi kararını verecek olan çocuğunuza saygı duyarsanız şapka çıkarırım önünüzde. Ama yalanlara ve hayvansal ürünleri zorla ağzına tıkmaya devam ederseniz eğer, en az haberini paylaştığınız vegan ebeveyn kadar suçlusunuzdur. İstismara uğrayan yalnızca onun değil, sizin de çocuğunuzdur!

One thought on “Çocuğunu vegan beslediği için ölümüne sebep oldu

  • 18 Eylül 2022 tarihinde, saat 07:13
    Permalink

    ‘ Çocuğunu vegan beslediği için ölümüne sebep oldu ‘ isimli makaleyi çok beğendim. Ben de yıllardan beri veganım ve küçük (7 yaşında) yeğenlerim bana “Hayvanlar bize yemek olarak gönderilmiş” deyince çok üzülüyor ve ebeveynlerinin kızacağını bildiğim için “ ben onlara kıyamıyorum “ dışında maalesef fazla birşey diyemiyorum. Umarım onlarla vegan yemek pişirdiğim zamanlardan akıllarında birşeyler kalır. Sevgiler saygılar ve teşekkürler.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir