Hollanda’da inekler ve domuzlar aşırı sıcaktan etkileniyor

Çiftlik hayvanları refahı organizasyonu Wakker Dier’in bildirdiğine göre inekler Hollanda’da gerçekleşen bir ısı dalgası esnasında yakıcı güneşe karşı korunmasız şekilde ayakta dikildiler. Sıcaklıklar Avrupa ülkesinde birkaç gün boyunca 30°C’nin üzerinde seyretti.

Hayvanların kanunen sıcaktan korunmalarının sağlanması gerekiyor fakat Hollanda hükümeti bir yaptırımda bulunmadı. Hayvanlar dış mekandayken onlara gölgelik alan ve su temin edilmesi gerekiyor.

Ülkenin kuzeyinde yer alan ve süt ineği sayısının en çok olduğu Friesland şehrindeki çiftlik hayvanlarını kontrol eden Wakker Dier, tarladaki ineklerin neredeyse dörtte üçünün gölgesiz alanda durduğunu söyledi.

Şehirdeki 146 farklı mera alanında yaklaşık 5.400 inek saydılar. Bunların %71’i hiç gölge almıyordu, %23’ü de hayvanlara yeterli gelmeyecek miktarda az gölge alıyordu. Yalnızca %6’sı yeterli gölge alıyordu fakat bunlar genel olarak küçük inek gruplarıydı.

Wakker Dier’in direktörü Anne Hilhorst bir açıklamada, neredeyse hiç yaptırım olmadığını ekleyerek “Gittiğiniz her yerde çorak otlaklardaki hayvanları görüyorsunuz. Endişeli insanlardan Hollanda çapında fotoğraflar ve ihbarlar alıyoruz. Gölgesiz otlaklar istisnadan ziyade kural olmuş gibi görünüyor.” yorumunda bulundu. “Dolayısıyla inekler aşırı sıcaktan muzdaripler.”

Wakker Dier, insanları yakıcı güneşe maruz kalan herhangi bir hayvan gördükleri her durumda Yiyecek ve Tüketici Güvenliği Otoritesi’ne (NVWA) ihbar etmelerini söyledi.

Hilhorst “İhbarı dikkate alıp yaptırım uygulayıp uygulamamak NVWA’ya kalmış durumda. Fakat hayvanların acısını ihbar ederek baskı oluşturuyoruz ve acılarının boyutu anlaşılır hale geliyor. Umarız bu baskı hükümetin aksiyon almasına yol açar.” yorumunu yaptı.

 

Kalçası Kırılmış İnek Güneşte Bırakıldı

Hollandalı bir çiftçi kalçası kırık bir ineği Krimpen aan de Lek’teki bir çiftlikte kavurucu güneşin altında ölüme terk etti. İneğe yardıma gelen tanıklar, Hollanda basınına çiftçinin hayvana tıbbi müdahalede bulunmayı reddettiğini söyledi.

İnek sabah saatlerinden itibaren hareket edemez haldeydi, tanıklar ineği kontrol etmeye gittiklerinde tamamen susuz kaldığını ve acı içinde olduğunu söyledi. Çiftçiye ineğe yardım etmesi için baskı uygulanmasının ardından gece vakti bir veterinerin olay yerine ulaşarak ineği ötenazi ettiği bildirildi.

House of Animals’ın kurucusu Karen Soeters Twitter’da “Sabah 7.15’ten beri yerde acı içinde. Kalçası kırık ve çiftçi de farkında. Gerekli tıbbi müdahale yapılmadığına ilişkin ihbarda bulunup bulunamayacağıma bakacağım. Biraz gölge olsun diye şemsiye getirip veteriner gelmesi için ısrarda bulunan insanları tebrik ederim.” paylaşımında bulundu.

 

Domuzların Ulaştırılması

Hollandalı hayvan refahı organizasyonu Eyes on Animals, Vion Yiyecek Grubu’nun Boxtel’deki mezbahasında yakıcı güneşin altında aşırı sıcakta bekleyen bir kamyon dolusu domuzun görüntülerini kaydetti.

Temmuz’da iki kavurucu gün boyunca, Eyes on Animals aynı mezbahada domuzların benzer şekilde sıcaktan acı çektiklerini gördü. Eyes on Animals, “Kamyondaki domuzlar nefes nefeselerdi, ağızları köpürmüştü ve nefes alışverişleri tehlikeli derecede hızlıydı.” açıklamasını yaptı.

Organizasyona göre, Hollanda’nın en büyük mezbahasında yapısal bir problem var: “Vion’a saat başına çok fazla domuz getiriliyor, fakat bekleme bölgesinde ve indirme platformunda yeterli kapasite yok.”

Eyes on Animals Vion mezbahasındaki uzun bekleme süreleri hakkında Hollanda tarım bakanına, Nature and Food Qaulity’e ve Henk Saghouwer’e yaptırım talebinde bulundu.

Vion Yiyecek Grubu’nun bir sözcüsü Hollanda basınından RTL Nieuws’a hataların yapıldığını söyledi fakat mezbahalarında yapısal bir problem olduğunu inkâr etti.

 

Kaynak: theanimalreader.com/

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir