Adidas, Kürkü Bırakıp Sürdürülebilir Malzemelere Geçiyor 

Alman spor giyim devi, Fur Free Retailer (Kürksüz Perakende) hareketinin 1500. katılımcısı oldu. Lacoste, The Prada grubu, Zara, North Face, H&M, ASOS, Zalando ve Marks&Spencer; hareketin diğer üyeleri. 

Genel anlamda moda ve tekstil sanayisi, artık kürklerden uzak duruyor. Kürk üretiminin doğada bıraktığı etkinin yanı sıra hayvan sömürüsüne yönelik toplumdaki farkındalığın oluşmaya başlamasının bunda doğrudan etkisi olduğu söylenilebilir.

Adidas’ın Sürdürülebilirlik alanında kıdemli başkan yardımcısı Frank Henke, Livekindly sitesine verdiği röportajında şu ifadeleri kullandı: “Adidas, tüm ticari işlerinde ve ürün yelpazesinin tamamını kapsayan alanlarda sürdürülebilirlik konusunu yoğun bir şekilde işliyor. 2018 yılından beri normalden daha sürdürülebilir pamuklar tedarik ediyoruz, 2024 yılından itibaren de geri dönüştürülmüş polyester kullanacağız. Yakın bir zamanda, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş bir koşu ayakkabısı piyasaya süreceğiz. Ürünlerimizde kürk kullanımını tamamen yasaklamamız, sürdürülebilirlik alanındaki özveri ve kararlığımızı gösteriyor.” 

Kürk Kullanmayan Markalar, Mesafesini Koruyor 

Adidas, şu anda kürkten üretilen hiçbir ürün satmıyor; bu karar da Adidas’ın kürkten bağımsız (fur-free) bir gelecek planladığının göstergesi. Humane Society International UK (HSI UK), Adidas’ın kararını memnuniyetle karşıladı. HSI UK Genel Müdürü Claire Bass, açıklamasında “Adidas’ı, kürk modasının zalimliğine karşı toplumsal bir duruş almasından ötürü kutluyoruz. Adidas’ın bu bildirisi bize, kürk kullanmayan markaların dahi, sanayiye ve hayvanlara zarar veren bu acımasızlıktan uzak tutmaya çalıştıklarını gösteriyor.”

“Önder markaların kürkten bağımsız bir üretim sürecini destekleyici kararlar alması bizi, milyonlarca hayvanın kürk endüstrisinin zalimlik ve anlamsızlıklarına kurban gitmeyeceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştırıyor.” diye de ekledi. 

Adidas, Vegan Ayakkabılara Kucak Açıyor 

Piyasaya sürülecek olan geri dönüştürülebilir ayakkabı, Adidas’ın bu alandaki ilk ürünü değil. Marka, 2019 yılında yine geri dönüştürülebilir bir vegan ayakkabı olan Futurecraft LOOP modelini kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Adidas daha önce de hayvan refahı ve sürdürülebilir moda konularının öncülerinden olan Stella Mccartney ile birlikte, ikonik Stan Smith modelinin derisiz modelleri üzerinde çalışmıştı. Geçen sene de Superstar, Continental 80 ve Supercourt modellerini de içeren ve tamamı geri dönüştürülebilir vegan ürünler olan Clean Classics serisini tanıtmıştı. 

Sürdürülebilirlik konularındaki çalışmalarına paralel olarak marka, şu an miselyum bazlı deri benzeri malzeme üretimi üzerinde çalışıyor. Bakalım sektörün öncülerinin bu konuda attığı adımlar genele nasıl yansıyacak. 

Kaynak: https://www.livekindly.co/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir