Yeni araştırma haftada iki porsiyon balık tüketimi ile cilt kanseri arasında bağlantı buldu

Araştırmacılar kanser riskindeki artışın cıva gibi zararlı maddelerden kaynaklanıyor olabileceğini söyledi. Yeni bir araştırma, balık tüketimi ile ciddi bir cilt kanser türü olan melanom arasında ilişki buldu.

Melanom genel kanıya göre en tehlikeli, en işgalci ve ölüm riski en yüksek olan cilt kanseri türü. Melanom nadir görülen bir kanser ve vakaların kayda değer kısmının kaynağı güneş. Hatta, Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırma, melanom vakalarının %86’sına güneşten gelen mor ötesi ışımanın sebep olduğunu buldu.

Bunun da ötesinde, hayatı boyunca beşten fazla güneş yanığı olan insanların vücudunda melanom oluşma riski ikiye katlanıyor. (Bununla birlikte, çocukluk veya ergenlik dönemindeki ciddi bir yanık da melanom riskini ikiye katlayabilir.)

Fakat, Brown Üniversitesi’nden bir grubun yakın zamanlı bir analizine göre yediklerimiz de bu kanser riskini artırmada önemli bir rol oynuyor.

Cilt Kanseri Araştırması

Cancer Causes and Control (Kanser Sebepleri ve Kontrolü) dergisinde yayımlanan araştırmada yaş ortalamaları 62 olan 491.367 yetişkin yer aldı.

Katılımcıların (sıklık ve porsiyon büyüklüğü dahil olmak üzere) kızarmış, kızarmamış balık ve deniz mahsulü (ıstakoz, yengeç, midye ve karides) ve yağ ve su bazlı paketlerde yer alan ton balığı tüketimleri kayıt altına alındı.

Araştırmacılar, kanser kayıtlarındaki verileri kullanarak katılımcıların, medyanı 15 seneye denk gelen bir müddet boyunca melanom oluşumlarını takip etti. Tütün tüketimi, vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite, ailesinin kanser geçmişi ve her birinin yerleşimindeki ortalama mor ötesi seviyesi gibi sosyo-demografik faktörler de göz önünde bulunduruldu. Ayrıca, katılımcıların günlük alkol, kafein ve kalori tüketimi de hesaba katıldı.

Çalışma boyunca, katılımcıların %1’inde (5.034 kişi) habis melanom oluşumu gözlemlendi. Ayrıca, katılımcıların %0.7’sinde (3.284 kişi) kanser hücrelerinin hala derinin üst katmanında sınırlı kalıp ikinci katmana inemedikleri, evre 0 melanom (başka adıyla in situ) görüldü.

Araştırmacılar kızarmamış balık ve ton balığı yemenin iki melanom türü riskini de artırdığını buldu.

Günde 14,2 gram ton balığı tüketen katılımcıların habis melanom riski, günde 0,3 gram ton balığı tüketenlere göre %20 daha fazlaydı. Dahası, evre 0 melanom riskleri de %17 daha fazlaydı.

Kızartılmamış balık yiyenlerde günde 17,8 gramlık tüketim ile – 0,3 grama göre – habis melanom riskinde %18’lik, evre 0 melanom riskinde ise %25’lik bir artış arasında bağlantı kuruldu.

Araştırmacılar, kızartılmış balık tüketimi ve melanom riski arasında kayda değer bir ilişki bulmadılar.

Cıva ve Balık

Çalışmanın yazarı Eunyoung Cho, Ivy League’de yer alan bir araştırma üniversitesi olan Brown’da dermatoloji ve epidemiyoloji doçenti. Cho’ya göre, deniz mahsulü tüketimi ve kanser riski arasındaki bağlantı cıva gibi zararlı maddelerden kaynaklanıyor olabilir.

Cho , “Bulgularımızın; poliklorlu bifeniller, dioksinler, arsenik ve cıva gibi balıklarda bulunan zararlı maddelere yorulabileceğini düşünüyoruz.” şeklinde açıklama yaptı. “Önceki araştırmalar, fazla balık tüketiminin vücutta bu zararlı maddelerin bulunması ile ve bu maddelerin cilt kanseri riskinde artış ile bağlantılı olduğunu tespit ettiler.”

Cho, “ABD’deki cıva tüketimi çoğunlukla balıktan kaynaklanıyor.” diye ekledi. “Şayet cıva cilt kanseri ile bağlantılı ise, balık tüketimiyle cilt kanseri arasındaki ilişki kulağa mantıklı geliyor.”

Bugünlerde, insanlardan kaynaklı olarak, neredeyse tüm balıklarda cıva izleri mevcut. 2018 Birleşmiş Milletler Çevre Programı Raporu’na göre, insan aktiviteleri atmosferdeki cıva yoğunluğunu doğal seviyesine göre yaklaşık %450 artırdı.

Yüksek cıva seviyesi böbrek ve karaciğerin yanı sıra sinir, sindirim ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Hatta ölümcül bile olabilir.

Cho, çalışmanın cıva ve diğer zararlı maddeleri incelemediğini ve bu konuda daha çok araştırmanın ilişkiyi doğrulaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: plantbasednews.og/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir