The Milk System Belgeseli

2017 yılında yayınlanan The Milk System belgeseli süt sektörüyle ve süt sektörünün çeşitli alanlardaki etkileriyle ilgili güzel bir belgesel. Yönetmenliğini Andreas Pichler’in yaptığı belgeselde açıkça veganlıkla ilgili herhangi bir unsur olmasa da süt sektöründeki büyük şirketlerin davranışları ve süt sektörünün etkileri masaya yatırılıyor. Belgeselde küçük süt işletmelerinden büyük süt şirketlerine kadar süt sektörünün içinde olan insanlarla, bilim insanlarıyla, politikacılarla ve derneklerle yapılmış röportajlar da mevcut.

Süt gerçekten faydalı mı?

Belgeselde herkes tarafından, ama en çok da süt şirketleri tarafından yapılan “sağlık” vurgusunun gerçekliği tartışılıyor. Birçok büyük firma sütün sağlıklı olduğu vurgusunun aslında bir pazarlama stratejisi olarak kullanıldığında satışlarda ne kadar etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle Çin ve Afrika gibi ülkelerde sütün sağlıklı olduğu vurgulanarak büyük yatırımlar yapıldığına değiniliyor. Sağlıklı olgusu ile milyar dolarlık güce sahip olan süt gerçekten sağlıklı mı?

Süt işçisi inekler gerçekten iyi şartlarda mı yaşıyor?

Belgeseli izlerken aynı zamanda büyük şirketler nezdinde süt üreten işletmelerdeki ineklerin yaşam standartlarının bir kısmını görme şansımız da oluyor. İnsanların varlığından dahi haberdar olmadığı pek çok konu da işlenmiş. İneklerin yaşam koşulları, sağma makineleri, hamile bırakma işlemlerinin nasıl yapıldığı gösterilmiş.

Sü sektörünün çevreye zararları var mı?

Belgeselde aynı zamanda süt sektöründeki işletmelerin çevreye ne şekilde zarar verdiğine dair oldukça çarpıcı detaylar da mevcut.

Nereden izleyebilirsiniz?

The Milk System belgeseli vegan temasının işlendiği bir belgesel olmasa da süt sektörü hakkında bilgi sahibi olmayan birinin fikir edinmesini sağlayacak bir belgesel. Hayvanların yaşam koşullarının, hayvancılığın çevresel etkilerinin ve süt içmenin sağlıklı olup olmadığının vurgulandığı bu belgeseli Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir