Tayland milli parklarında tek kullanımlık plastik yasaklanıyor

Tayland’da, doğada yaşamaya çalışan hayvanları korumak amacıyla milli parklarda tek kullanımlık plastik ve strafor ambalajlar yasaklandı. Bugünlerde Tayland kıyılarındaki sular tamamen plastik atıklarla dolu.

Tayland Milli Parkları, Yaban Hayatını ve Bitkileri Koruma Departmanı tarafından, yasağın hayvanları ve doğayı korumak için gerekli olduğu belirtildi.

Yasakla birlikte; milli parklarda plastikten üretilen poşetler, gıda saklama kapları, bardaklar, pipetler, çatal bıçak takımı vb. tek kullanımlık plastik ürünler taşıyan kişilere 100.000 Tayland Baht’ına kadar (yaklaşık 3.000 $) para cezası kesilebilir.

Plastik Atıklar Doğal Yaşamı Tehdit Ediyor

Greenpeace Tayland, plastik atıkların Tayland’ın doğal yaşamını tehdit ettiğini ifade etti. Plastikleri yiyen hayvanların bağırsaklarında tıkanma meydana gelebilir ve bu durum da hayvanların sindirim sistemlerini bozabilir. Khao Yai Ulusal Parkı’ndaki fillerin dışkısında plastik torbalar bulunmuştu, bu da hayvanların gerçekten plastikleri yiyebileceğini gözler önüne seriyor.

Karada oluşan plastik kirliliği, akar sulara karışıyor ve nehirlerin ekolojisiyle birlikte deniz ekosistemini de tehdit ediyor. Ocean Conservancy (Okyanusları Koruma) topluluğuna göre; Çin, Tayland, Endonezya, Vietnam ve Filipinler; dünya okyanuslarındaki tüm plastik atıkların yarısının kaynağını teşkil ediyor.

Tayland, 2020 yılında, süpermarketlerde ve büyük çaplı mağazalarda tek kullanımlık plastik poşetlerin satışını yasaklamıştı; ancak bu malzemeler hala daha küçük perakendeciler, sokaklardaki gıda satıcıları ve kafeler tarafından dağıtılıyor.

Tayland hükümeti, 2027 yılına kadar ülkenin tamamında yalnızca %100 oranda geri dönüştürülebilir plastiğin kullanılmasını amaçlıyor.

 

Kaynak: theanimalreader.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir