Kültürün Yeme Alışkanlıklarına Etkisi

Kültürün yeme alışkanlıklarına etkisi ve algımız yiyeceklerimize bakış açımızı etkileyen başlıca faktörlerden. Sizin de bildiğiniz gibi ülkemizde yenmesi normal karşılanan belli başlı hayvanlar var. İnek, tavuk, balık, hindi, koyun, keçi bu hayvanlardan bazıları. Bu hayvanların yenmesini normal karşılıyoruz ama bazı hayvanların yenmesi söz konusu olduğunda son derece katı olabiliyoruz. Örneğin inek, tavuk, balık, koyun, keçi ve benzeri hayvanları yemenin normal olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hemen bunu inceleyelim.

Köpek, fare, yılan, çeşitli böcekler ülkemiz coğrafyasında yetişmiş olanların nerdeyse %95’inin hiçbir koşulda yemeyi kabul etmeyeceği hayvanların başında geliyor. Bizim yemeyi son derece anormal baktığımız ve yendiğini düşününce bile irkildiğimiz bu hayvanlar başka ülkelerde tıpkı bizim tavuk yememiz kadar olağan şekilde tüketiliyor. Bu yazıda başka hayvanlar yemeyi normal karşılayan toplulukların yeme alışkanlıklarını incelemek istiyoruz.

ÖNEMLİ UYARI: Yazının bundan sonraki kısmında yer alan video içerikleri son derece hassas içeriklerdir. Eğer videoları izlemeye dayanamayacağınızı düşünüyorsanız lütfen sadece açıklamaları okuyup geçin.

1. Yavru fare

Dünyanın bir yerinde insanlar canlı canlı yavru fare yiyorlar ve bunun normal olduğunu düşünüyorlar. Sizce de çok enteresan değil mi? İnsan ister istemez soruyor: Peki ama neden?

2. Böcekler

Dünyanın birçok yerinde insanlar çeşitli böcekleri yiyorlar ve bu onlar için son derece normal. Bizim ülkemizde kaç kişi bu kadar iştahla böcek yiyebilir?

3. Köpek

Çin’de her sene binlerce köpeğin katledildiği ve yendiği Yulin Festivalini duymuşsunuzdur. Videoda da bu festivalden bahsediliyor ve binlerce köpeğin katledişi gösteriliyor. En çok dikkat çeken kısımlardan biri de şu: Videoyu hazırlayan kız Çinli bir kadına “Köpek yemenin zalimce olduğunu düşünmüyor musunuz?” diye soruyor. Kadın ise şöyle cevap veriyor: “Neden zalimce olsun ki bence inek yemek daha zalimce.”

4. Canlı ve çiğ deniz canlıları

Özellikle son zamanlarda gündemde olan deniz canlılarını iştahla yiyen insanların videolarına mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu videolar biraz ekstrem görünebilir. Ama bize ekstrem gelen bu görüntüler birileri için son derece normal.

5. Kurbağa

Aşağıdaki videoda topladıkları kurbağaların derilerini ayırıp kızartarak yemek tarifi veren insanları göreceksiniz. Kurbağanın yenmek üzere “temizlendiği” görüntüler size çok vahşice gelebilir. Bunun bir tavuğu kesmekten ne farkı var?

6. Yılan

Yılan bizim ülkemizde popüler bir yiyecek olmayabilir ama bazı Asya ülkelerinde durum çok farklı. Yılan’ın yenmesinin yanı sıra yılanlardan elde edilen birçok şey ev yapımı ilaçlarda ve alkollü içeceklerde kullanılıyor.

7. Timsah

Timsah da insanlardan nasibini alan canlılardan biri. Yenmesinin yanı sıra timsah derisi ürünlerin yapımı için çeşitli işkencelere maruz kalıyorlar.


Tüm bu hayvanlar dünyanın bir yerinde birileri tarafından gayet normal bir şekilde yeniyor. Siz bu hayvanların yendiğini izlemeye dahi dayanamıyor olabilirsiniz. Ama bu hayvanları yemek birileri için normal. İnsanların kurbağaları ya da diğer canlıları kesmesi size vahşice gelebilir ancak bunun bir tavuğu kesmekten farkı olmadığını hemen hatırlatalım. Farklı olan tek şey kültürün yeme alışkanlıklarına etkisi yüzünden şekillenen algınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir