Yılbaşı Menüleri İçin Vegan Meze: Kuru Domatesli Mercimek Humus

Yılbaşı gecesinde kendinize veya misafirlerinize vegan meze yapmak isterseniz lezzetli bir tarifimiz var. Yılbaşı gününü evde geçirecekler ve de özellikle veganlar için ne yapabilirim diye tatlı bir endişe de oluşmaya başladı. Kuru domatesli mercimek humus çok iyi bir seçenek olabilir. Evet, humus sadece nohuttan olmuyor, mercimekle de oluyor.

Humus, genelde nohutla yapılan ve nohut lezzeti olarak tanınan bir vegan meze. Ama humus sadece nohutla yapılmıyor. Bu müthiş lezzet, aynı zamanda veganların en çok kullandığı bakliyatlardan biri olan mercimek ile de yapılıyor. Üstelik yapımı kolay, içindeki malzemeleri bulmak zor değil.

Öncelikle malzemeleri listeleyelim

  • 400 ve 500 g kadar kırmızı mercimek
  • 90 gr kuru domates (markette satılan poşetteki kuru domateslerin yarısı yeterli oluyor)
  • 2 diş sarımsak (tercihinize göre, ama kesinlikle kattığı tat büyük)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4,5 ila 5 yemek kaşığı tahin (çok tahinle kıvamı daha iyi oluyor)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Limon suyu (limonun yarısını sıkmak yeterli olabiliyor)

Şimdi de vegan meze hazırlığına geçelim

Önce mercimekleri haşlıyoruz. Yumuşayıncaya kadar haşlanıyorlar. Sonra suyunun süzülmesi için bir süre süzgeçte bekletiyoruz. Kuru domatesler genelde sert oluyor, yumuşamaları için 5 dakika sıcak suda bekletmek iyi sonuç veriyor. Sonra da kuru domates, sarımsak ve zeytinyağını mutfak robotundan geçiriyoruz.  Bir yandan mercimeklerin soğuduğunu kontrol ediyoruz, soğuyunca kuru domateslere, soğuyan mercimekleri, tahini, baharatları ve limon suyunu ekliyoruz. Robotta kıvama gelinceye kadar karıştırıyoruz. Mercimek humusumuz hazır.

Üstünü 3-5 dakika kısık ateşte kavurduğumuz çörek otu veya susam ile süsleyebiliriz.

Vegan meze konusunda ezber bozan, ana yemeğinizin yanında keyifle yiyebileceğiniz bu tarifi deneyenler tadına doyamayacak.


Vegan yılbaşı menüsü için diğer tariflerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir