İdeal Tabağın Sırrı: Beslenme için ideal tabak nasıl olmalı?

Değerli Vegan Gazete okurları merhaba! Bu yazımda sizinle birikimlerimi ve ideal tabağın sırrını kendi deneyimlerim üzerinden paylaşacağım. İdeal tabak nedir öncelikle size onu anlatmak istiyorum. İdeal tabak, tahıl, sebze, meyve, bakliyat, yağlı tohumlardan oluşmaktadır; tabi ki bu tabağa güneşi de eklemek gerekiyor. Peki ideal tabak nasıl olmalı ?

İdeal Tabakta Olması Gerekenler

ideal tabak nasıl olmalı

Tahıllara bakarsak özetle; buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç (işlenmemiş, yani kepeğinden ayrılmamış olacak), pilavlar, ekmekler, içine un konmuş tüm çorbalar, yani undan yapılmış her şey bu gruba girer. Tahıllar, diyet posası, B grubu vitaminleri, kompleks karbonhidratlar, çinko, protein bakımından zengin içeriklerdir.

Sebzeler, vitamin C, beta karoten, diyet lifi, riboflavin, kalsiyum, demir açısından zengin bir gruptur. Sebzeleri şu şekilde sınıflayabiliriz: Koyu yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, brokoli ve tüm sebzelerin yeşil yapraklarıdır. Koyu sarılar ve turuncular; havuç, balkabağı olup bunların beta karoten içeriği yüksektir. Beyazlar ise karnabahar ve turptur.

Meyveler, diyet lifi, C vitamini, kansere karşı koruyucu antioksidsanlar bakımından zengindir. Gün içinde mevsimine göre yüksek C vitaminli en az bir porsiyon meyve tüketilmelidir.

Bakliyatlara gelecek olursak, mercimek, kuru fasulye, barbunya, kuru nohut, börülce gibi bakliyatlar grubu protein, diyet lifi, demir, çinko ve B vitaminlerince zengindir.

Yağlı tohumlar beslenmede önemli bir yer tutar. Protein, iyi yağlar, magnezyum, demir gibi mineraller açısından zengin olan yağlı tohumlar grubuna ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi gıdalar girer.

Miktarlar yaşa, aktiviteye, cinsiyete ve birçok faktöre göre değişiklik göstereceğinden dolayı kişisel beslenme önerileri için beslenme ve diyet uzmanınıza danışmanızı öneririm.

Plaza Yaşamı ve Beslenme

31 yıllık plaza çalışma hayatımın en azından son 2 yılında işyerime yakın bir vegan restoranın açılması beni çok sevindirdi.  Metropolitan çalışma alanlarında biliyorsunuz ki tek tip beslenme biçimi kolay ulaşılabilir ve yaygın. O yüzden Maslak çevresinde keşfettiğim %100 bitki bazlı sağlıklı vegan restoran Baby Elephant Cafe’nin zengin menüsü ufkumu açtı. Aşağıda sizinle Karabuğday Salatasının yukarıda verdiğim ideal tabağın içinde olması gereken besin grupları üzerinden analizini paylaşacağım.

Karabuğday Salatası

ideal tabak nasıl olmalı

Gelin şimdi karabuğdaylı salatanın analizini hep beraber yapalım:

Tahıl: Karabuğday (diyet posası, B grubu vitaminleri, kompleks karbonhidratlar, çinko, protein bakımından zengin)

Sebze: Yeşil salata, akdeniz yeşillikleri (Vitamin C, beta karoten, diyet lifi, riboflavin, kalsiyum, demir açısından zengin)

Meyve: İncir (kalsiyum ve fosfor deposu), yeşil zeytin (bitkisel protein, yağ, vitamin ve mineraller içerir)

Bakliyat: Kırmızı fasulye (protein, diyet lifi, demir, çinko ve B vitaminlerince zengindir)

Yağlı tohumlar: Ceviz (Omega-3 , mineral deposu ve çok güçlü bir antioksidan)

Güneşi unutmayalım

İdeal tabak nasıl olmalı anlattıktan sonra güneşle ilgili söyleyeceklerim ise şöyle; biliyorsunuz Türkiyemiz bir cennet ve üç tarafı denizlerle çevrili. Dört mevsimi dolu dolu yaşıyoruz. Uzman doktorlarımızın tavsiyesi D vitaminini almak için imkanlar dahilinde mutlaka güneşten istifade etmeye çalışmamızdır.

Bu yazı Burhan Kıranoğlu tarafından hazırlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir