Elazığ Geçici Bakımevi Davasında Neler Oldu?

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) tarafından, Elazığ Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan hayvan hakları ihlallerine ilişkin suç duyurusunda bulunuldu.

Elazığ Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakımevini ziyaret eden gönüllüler tarafından, hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu kanıtlanmıştı. Özellikle ilaçların gerektiği gibi kullanılmadığı, yaralı hayvanların bakımlarının gereği gibi yapılmayarak toplu halde bir odada tutulduğu, kafeslerin pis ve bakımsız olduğu, kafeslerdeki dışkı ve parazitlerin temizlenmediği, hiçbir hijyenik koşulun yerine getirilmediği belirtilerek Elazığ Belediyesi Geçici Bakımevi müdürü ve görev yapan veteriner hekimler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

HAKİM tarafından davaya katılma talebi iletilerek, kamu görevini kötüye kullanan sanıkların rüşvet suçundan da yargılanması gerektiği belirtildi. HAKİM söz konusu bütün suçlarla ilgili cezaların birleştirilerek hapis cezası yaptırımının uygulanması için mahkemeye dilekçe sundu.

Savcılık Delil Toplayarak Tutanak Düzenledi

Yapılan açıklamada savcının olay yeri incelemesini gerçekleştirdiği, iddia edilen hususları doğrulayan nitelikte deliller toplandığı belirtildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, hayvanların beton soğuk zeminlerde tutulduğu, uyuz veya kuduz köpeklerin ayrı yerlere yerleştirildiği fakat sağlıksız köpeklerin tamamının aynı bölümde barındırıldığı da açıklandı. Mama kapları olmaması nedeniyle mamaların etrafa dağıldığı, hayvanların kafeslere dışkıladığı ve idrar yaptığı, hücrelerin pis ve bakımsız olduğu da tutanaklara geçti.

Tespit edilen diğer hayvan hakları ihlalleri ile birlikte, bakımevinin usul ve esaslara aykırı faaliyet göstererek hayvanların, hayvan haklarına uygun olmayan şartlarda barındırıldığı raporlandı. Bakımevi çalışanlarının ifadelerine başvurulduğunda ise hayvanların bakımsız ve kontrolsüz olarak barınakta tutulduğu bilgisi doğrulandı.

Elazığ Valiliği Soruşturma İzni Vermedi

Yargılanması gereken kişilerin kamu görevlisi olmaları dolayısıyla Elazığ Valiliği’nden soruşturma izni istendiği ancak Elazığ Valiliği‘nin köpeklerin bakımının düzenli yapıldığını belirterek soruşturma izni vermediği bildirildi.

Davanın takibini gerçekleştiren gönüllülerin çabaları ile soruşturma izni verilmemesi kararı bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge İdari Mahkemesi‘ne taşındı. Üst mahkeme, hayvanların sağlıklı şartlarda barınmasından sorumlu olan görevlilerin görevlerini kötüye kullandıkları yönündeki kuvvetli şüphe halinden dolayı, bahisle soruşturma izninin verilmesi gerektiği hükmüne vararak Elazığ Valiliği kararını kaldırdı.

Bu Dava, Emsal Oluşturması Açısından Önemli

Görsel: HAKİM

Bu dava, Türkiye’deki tüm barınakta ve sokakta yaşayan hayvanlar için bir emsal olabilmesi adına takip edilmesi ve duyurulması gereken umut verici bir örnek ve barolar ile dernekler tarafından duruşma dava takip edilecek açıklamasında bulunan HAKİM ve hayvan hakları savunucuları 21 Ekim 2021 tarihinde, saat 10:25’te gerçekleşecek duruşma için çağrıda bulundu.

Hayvanlara Ne Oldu?

Dava ile ilgili düzenlenen iddianamade, yemek kaplarının bakımsız ve küflü olduğu, ishal olan hayvanlarla veterinerlerin ilgilenmediği, hastalanarak ölen hayvanların gömülmeyerek çöpe atıldığı, hayvanlardaki kırık vakalara müdahale edilmediği, hangi hastalığa sahip olduğu ayrımı yapılmayarak hayvanların aynı yere konulduğu, hasta olan hayvanlara serum takılmadığı, ısınma sorunu, hayvanların dezenfeksiyon işlemi yeni yapılan yerlere beklemeden konulduğu ve özellikle yavru hayvanların bu sebeple kimyasallardan etkilenerek de öldüğü, hayvanların tahta zeminde veya soğuk betonda uyuduğu, kanunen belediye tarafından yapılması gereken kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemleri ile ilgili hiçbir kaydın tutulmadığı, olay yeri inceleme esnasında 3-4 ölü kedinin içeride bulunduğu ve ölen kedilerden birinin hayatta olan bir kedi yavrusu tarafından yendiği, aynı kedilerin tutulduğu yerdeki kum içerisinde bir ölü hayvan daha olduğunun görüldüğü, ameliyat kapısı önünde ölmüş ve ölmek üzere olan iki kedinin olduğu, sağlıklı köpek yavrularının yanında ishal veya ölmüş köpeklerin olduğu, kullanılan ilaçların son kullanma tarihlerinin geçtiği, barınak içinde ölen hayvanların sabah 8’de mesaiye gelen personel ile çöp kutusunun yanına bırakıldığı, hayvanların çoğunda ishal ve halsizlik görülmesine rağmen hiçbirinin tedavi edilmediği ve dışkıları temizlenmeden bir arada tutuldukları, ameliyat edilen hayvanların da ameliyat sonrasında pis ortamlarda tutulduğu; sonuç bölümünde ise adeta bir hayvan soykırımı yapıldığı, tüm şüphelilerin sorumlu olduğu belirtilmiştir.

21 Ekim Tarihli Duruşmada Neler Yaşandı?

Açılan davanın ilk duruşması 21 Ekim 2021 tarihinde Elazığ Adliyesi İkinci Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü. Birçok hayvan hakları savunucusu ve örgütünün de takip ettiği davada adliye önüne ve duruşma salonuna çok sayıda çevik kuvvet görevlendirildi.

Davaya müdahil olmak için gelen barolar ve sivil toplum kuruluşlarının müdahillik talebi “doğrudan zarar görmedikleri” gerekçe gösterilerek reddedildi.

HAYKUR-DER tarafından duruşmaya dair yapılan bilgi ve duyuru, instagram gönderisi aracılığı ile paylaşıldı:

“1) Elazığ Davası’nın görüleceği Elazığ Adliyesine Çevik Kuvvet geldi. Davaya katılacak avukatların başına, duruşma salonu önüne çevik kuvvet diktiler!

2) Duruşma başladı.
Davaya katılım talebinde bulunan tüm baroların müdahillik talebi reddedildi! STK’ların talepleri değerlendiriliyor.

3) Barolardan sonra STK’ların müdahillik talepleri de reddedildi.

4) Avukatların redde itirazına karşın mahkeme derneklerin suçtan zarar gören olmadığı gerekçesini ileri sürdü. “Doğrudan zarar görmedikleri” kalıbının zapta geçirilmesi talebimiz iletildi.

5) Sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıklardan Vesile Tutcugil SKT ilaçların imha için orada tutulduğunu söyledi.

6) Duruşmayı takip eden avukatlar pandemi gerekçesi ile salondan çıkartılmak istendi. Avukatların itirazı üzerine vazgeçildi ancak basın açıklamasına izin verilmeyeceği belirtiliyor.

7) Sanıklardan biri Hakimin “gece 2-3 te hasta hayvan gelirse sabah 9a kadar sağlıklı hayvanlarla kalıyor muydu” sorusuna “evet, akşam kimse olmuyor çünkü” dedi.

8) Sanıklardan biri “barınağa giren 30 cm’lik bir açıklık olduğunu ve buradan yabanda yaşayan hayvanların girdiğini, barınaktaki hayvanları onların yediğini” söyledi.

9) Sanıklardan biri “Ölen hayvanlar için; çöp dökme alanına kepçeyle poşetlerle götürülüp oraya gömülürdü, gömme işlemini çalışan 10-15 kişilik ekipten hep farklı farklı kişiler yapardı” dedi

10) Keşifte çekilen kötü fotoğraflar soruldu. “Keşif temizlik yapılmadan önce olmuş olabilir sabah 8’den önce.” dedi. Ameliyathane’de çekilen kötü görüntülerin ise “ameliyat sırası veya sonrasında olabileceğini” söyledi.

11) Mahkeme belediyeye müzekkere yazılarak çalışan işçilerin bilgilerinin istenmesine ve duruşmanın 25/01/2022 günü 10.05’e ertelenmesine karar verdi.

Duruşmada sanıkların çok fazla çelişkili beyanları mevcut. Hem taleplerimizin reddi ve buna karşı hukuki girişimlerimizin ne olacağı, hem dava detayları hakkında avukatlarımız bir basın açıklaması hazırlıyor. Basın ve kamuoyu ile paylaşacağız.”

Hukuk Sadece İnsanlar İçin Mi?

İzmir Barosu adına davaya katılan Avukat Tuğçe Berber, Baroların Avukatlık Kanunu gereği hukukun üstünlüğünü sağlamakla yükümlü olduklarını ve hukukun sadece insanlar için olmadığını belirtti.

Berber, avukatların, hayvan hakları savunucularının ve STK’ların katılım taleplerinin reddedilmesinin, davanın takipçisi olmaları önünde bir engel teşkil etmediğini belirtti. Bu davanın kazanılmasının, Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle tüm barınaklarda gerçekleşen ihlalleri azaltabileceği yönünde bir umut olduğunu tekrarladı. Hayvanlar için adalet mücadelesi vermeye devam edeceklerini söyledi.

STK’ların ve gönüllülerin katılma talepleri reddedilse bile celselere gelinmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Avukat Tuğçe Berber, 25 Ocak’ta gerçekleşecek celsede daha kalabalık olma yönünde çağrıda bulundu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir