Vegan sertifikalı ilk parasetamol Almanya’da piyasaya çıkıyor

Alman ilaç firması Axunio tarafından geliştirilen Paraveganio, sadece bitki bazlı bileşen içeriğine sahip ve aynı zamanda da The Vegan Society tarafından vegan sertifikası alan ilk ürün.

Axunio web sitesinde, üründen şu şekilde bahsediliyor: “Hayvansal katkı maddelerinden tamamen vazgeçerek, %100 vegan bir ilacın garantisini veriyoruz ve ayrıca bunu, dünyadaki ilaç şirketleri arasında bir ilk olarak, The Vegan Society tarafından resmi olarak sertifikalandırdık.”

Parasetamol dünyada kullanılan en popüler reçetesiz ağrı kesicilerden biri olsa da, çoğu insan, parasetamol içeren ilaçların neredeyse tamamının magnezyum stearat isimli, hayvan kaynaklı bir katkı maddesi içerdiğinden habersiz.

Stearik asidin magnezyum tuzu olan magnezyum stearat, ilaç endüstrisinde tabletler ve kapsüller için yağlama özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılan bir madde. Kullanılan stearik asit, genellikle hayvansal yağlardan elde ediliyor.

Hayvansal Bazlı Bileşenler İçermeyen İlaç

Paraveganio, hayvan bazlı bir madde olan magnezyum stearat içermiyor, bunun yerine içeriğinde %100 bitkisel kaynaklı magnezyum stearat bulunuyor.

Vegan sertifikalı ağrı kesici ilacın, 500 mg kadar parasetamol aktif bileşeni içerdiği kanıtlandı ve onaylandı. Paraveganio da diğer parasetamol ürünleri gibi, ateş düşürücü ve hafif ila orta şiddette ağrılar için ağrı kesici olarak kullanılabilir.

The Vegan Society’ye göre, Birleşik Krallık’ta en yaygın olarak reçete edilen ilaçların yaklaşık %75’inde hayvan bazlı bileşenler bulunuyor. Ve artık hemen herkesin bildiği üzere pek çok ilaç, kullanım onayı almadan önce hayvanlar üzerinde test ediliyor.

Axunio ürün ve iş geliştirme müdürü Julia von Horsten konu hakkında, “İlk vegan sertifikalı ilacımızın piyasaya sürülmesiyle birlikte, ilaç endüstrisinde uzun vadeli bir yeniden başlangıca ön ayak olmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Daha fazla ilacı vegan yapın”

Vegan sertifikasyonu, The Vegan Society için bir dönüm noktası. The Vegan Society, uzun yıllardır hayvansal katkı maddeleri içermeyen tıbbi ürünlerin üretimi için çağrıda bulunuyor. 2017 yılında yürüttükleri “Daha Fazla İlacı Vegan Yap (Make More Medicines Vegan)” kampanyasında, Birleşik Krallık hükümetine, giderek büyüyen vegan topluluğu için daha fazla alternatif oluşturması talebiyle doğrudan dilekçe verildi.

The Vegan Society pazarlama müdürü Ericka Durgahee, yaptığı bir basın açıklamasında, “Vegan marka sertifikamızı, ilk kez bir vegan tıbbi üründe görmekten mutluluk duyuyoruz. Günümüzde pek çok vegan bireyin hem ihtiyaçlarına hem de benimsedikleri değerlere uygun bir ilaç bulmakta zorlandığını biliyoruz, bu da elbette üzücü bir durum.” şeklinde konuştu.

Paraveganio tabletleri şimdilik sadece Almanya’da bulunurken Axunio, yakın gelecekte diğer pazarlara açılmayı da hedefliyor. Axunio web sitesinde ürünle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Bu vegan parasetamol ilacın Türkiye piyasasına gelip gelmeyeceği ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Kaynak: plantbasednews.org/
Kapak görseli: Axunio

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir