İsrail’de Kürk Ticareti Yasaklanıyor

İsrail, geçtiğimiz hafta kürk ticaretini yasaklamayı planladığını açıkladı. Kürk ticareti etik olmayan yöntemlerle ve zulümlerle moda başlığı altında insanlar tarafından yapılan en büyük sömürülerden biri. İsrail, yasağın yürürlüğe girmesiyle birlikte hayvan derisinin yani kürkünün alınıp satılmasını yasaklayan dünyadaki ilk ülke olacak. İsrail Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kürk endüstrisi dünya çapında yüz milyonlarca hayvanın öldürülmesine neden oluyor ve tarif edilemez zulüm ve ıstırap içeriyor.” dedi. Kürk ticareti sebebiyle hayvanlar işkence edilerek öldürülüyor ve insanlar tarafından kullanılıyor. Moda endüstrisi için vahşi yaşamın derisini ve kürkünü kullanmanın ahlaksızlık olduğuna vurgu yapan Gamliel, “İsrail’in yeni yönetmeliği ile, bilimsel araştırmada, eğitimde, geleneklerde de dahil olmak üzere kürk satın alma ve satma için verilen izinler ciddi şekilde sınırlanacak.” şeklinde konuştu.

Kürk Ticareti ABD’de de Sınırlandırılmıştı

Bazı ülkeler kürk üretimini daha önceden kısıtlamıştı. İsrail’in duyurusundan önce, Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya da dahil olmak üzere sadece birkaç şehir ve eyalet kürk ticaretini yasakladı. Amerika Birleşik Devletleri hayvan hakları grubu Humane Society (HSUS), İsrail’in moda için kürk ticareti kullanımına karşı artan kamu duyarlılığıyla uyumlu yeni düzenlemesini memnuniyetle karşıladı. HSUS Ceo’su Kitty Block,”Bir insanın bir kürk manto giyebilmesi veya kürkten yapılma bir çanta kullanması için yapılan böyle bir zulüm anlaşılmaz ve tamamen gereksizdir.” dedi. Günümüzde hayvan kürklerine alternatiflerin oldukça yaygın olarak var olduğunu savunan Block, “Bu alternatifler neredeyse gerçeklerinden bile ayırt edilemiyor. İsrail’i, Fransa’yı, Hollanda’yı ve kürksüz bir moda anlayışına doğru ilerleyen diğer tüm ülkeleri takdir ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kürke olan talep düştükçe perakendeciler de bu konu hakkında moda sektöründe kendi politikalarını farklı bir yöne çekmek için ayarlamalar yapıyorlar. Geçen hafta dünyanın en büyük perakendecileri Nordstrom, Nordstrom Rack ve Last Chance mağazalarının yanı sıra e-ticaret sitelerinde de yeni bir düzenlemeye gitti. Dev perakendeciler tüm satış alanlarında 2021’in sonuna kadar kürk ve diğer egzotik hayvan derilerinin satışını sona erdireceğini açıkladı. Amerikan mağaza zinciri Macy’s ve Bloomingdale’s, 2020 mali yılının sonuna kadar kürk satışlarını da sona erdirecek.

kaynak: vegnews.com/2020/10/israel-to-ban-fur-trade

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir