Doktorlar, Hayvansal Ürün Öneren Beslenme Rehberlerine Dava Açtı

Amerika’da bir grup doktor, yayınladığı beslenme rehberlerinde hayvansal ürün kullanımını teşvik ettiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığına (USDA) karşı dava açtı. Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM)’den uzmanlar, söz konusu mahkeme talebini paylaştı.

USDA Diyet Rehberini Neden Dava Ettiler?

USDA, 2020-2025 için yayınladığı diyet rehberinde süt ürünlerini teşvik eden bazı bölümler yayınladı. Ancak süt ürünlerinin insan sağlığı için büyük bir problem olduğunu söyleyen uzmanlar USDA’yı, rehberde yer alan üç bölümü geri almaya çağırıyor. Uzmanların talepleri şu şekilde;

  • Süt ürünlerini teşvik eden ifadeler kaldırılsın. Süt ürünleri kanser riskini artırıyor, ancak süt ürünü olmayan kalsiyum kaynakları bunun tam aksine kanserden korunmaya ön ayak oluyor.
  • “Protein” in “et” le özdeşleştirildiği ifadeler kaldırılsın. Mercimek, bezelye, fasulye gibi pek çok bitkisel protein kaynağı, hayvansal etlerde yer alan yağları ve kolesterolü barındırmadığı gibi; aynı zamanda protein kaynağı olarak da son derece zengin içeriklere sahip.
  • Et ve süt ürünleri tüketmenin zararlı yanlarını anlatmaktan kaçınan, aldatıcı dilden vazgeçilsin.

“Beslenme Irkçılığı”

PCRM, bu rehberleri uzun zamandan beri eleştiriyor ve bunları ‘beslenme ırkçılığı’ yapmakla suçluyor. Laktoz intoleransı; ishal, karın ağrısı, sindirim sorunları gibi problemlere sebep olabilir. Asyalıların %95’i, Afrikalı Amerikalıların ve Aşkenazi Yahudilerinin %60-80’lik bir bölümü, Kızılderililerin %80-100’ü ve Hispanik (İspanyol) Amerikalıların %50 ile %80’i arasında bir kısmı; laktoz intoleransı şikayetlerine sahip.

Ayrıca PCRM üyesi olan Dr. Forrester, Sacramento’da çalışan bir aile hekimi. Kendisi durumu şu şekilde açıklıyor: “USDA’nın marketlerdeki et ve süt ürünleri de dahil olmak üzere çiftlik hayvanı ürünleriyle ilgili bir tüzüğü, Ulusal Beslenme Monitörizasyonu ve İlgili Araştırma Yasası ile doğrudan çatışma halinde.”

Bu durum beslenme rehberlerinin, beslenme ve diyetetik alanında toplumun büyük kesimini ilgilendirecek ve bilimin üstünlüğü gözetilerek hazırlanmış bilgilerle donatılması gerekliliğini gözler önüne seriyor.

USDA’nın kendi görüşünü dayatmaya çalıştığının belki de en iyi örneği, kılavuzlarında yer alan ‘çoğu bireyin daha fazla süt ürünü tüketerek daha sağlıklı olacağı’ yönündeki iddia.

PCRM, açıklamanın devamında: “Diyet kılavuzları önemsiz değiller. Amerikan vatandaşları için önemli çıkarımlar içeriyorlar. Birleşik Devletler hükümeti; bu kılavuzlardan memurlarına çıkarılan yemeklerde, verilen beslenme eğitimlerinde ve toplum sağlığını etkileyen alanlarda yararlanıyorlar.” Bu nedenle uzmanlar bu diyet programlarının doğru bilgileri içermesi gerektiğine inanıyor.

Kaynak: plantbasednews.org/

Başlık görseli: PCRM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir