Büyük Pasifik’ten 170 ton balık ağı ve plastik atık temizlediler

Hawaii’de bulunan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ocean Voyages Institute’a bağlı plastik kurtarma gemisi S/V KWAI, kuruluşun 2020 yılı için düzenlediği denizleri kurtarma operasyonunun ikinci ve son ayağını 35 günde tamamladıktan sonra karaya demirledi. Gemi, 2020’nin Haziran ayındaki 103 tonluk plastik temizleme işleminin üstüne 67 ton daha ekleyerek dünyada bugüne kadar yapılan en büyük çaplı açık okyanus temizliğini gerçekleştirdi. Ocean Voyages Institute okyanusları toplam 450 ton plastikten arındırmayı amaçlıyor.

170 ton balık ağı ve plastik atık temizlendi

Kuruluşun yaz sezonunda Kuzey Pasifiklerde yaptığı 170 tonluk balık ağı ve plastik atık temizliği, organizasyonun geçen sene boyunca toplam gerçekleştirdiği temizleme işleminin dört katı çapta. Geçtiğimiz günlerde Seaspiracy belgeselinde de vurgulandığı üzere balıkçı ağları okyanuslardaki plastiklerin büyük bir kısmını oluşturuyor ve ağlar yapıları gereği birçok hayvanın ölmesine neden oluyor.

Ocean Voyages Institute kurucusu ve genel müdürü Mary T. Crowley’in belirttiğine göre, ekibin asıl çalışmaları daha yeni başlıyor. “Okyanuslardaki plastik miktarı, 2040 yılına kadar balık miktarını aşacak. Okyanusların bugüne kadar uğradığı bu zalimlikten dünyada yaşayanlar olarak hepimiz sorumluyuz. Bu sorumluluğun altında daha fazla ezilmemek için de, bu sorunu ortadan kaldıracak, gerçekleştirilebilir bir hedefe yönelmeliyiz. Bu sezonda gerçekleştirdiğimiz rekora rağmen, hala çok daha fazlasına ihtiyacımız var. 450 tonluk hedefimiz, ben ve ekibimin asıl hedefi ve de taahhüdü.”

Hedef 450 Ton Plastik

Ocean Voyages Institute’un açık sulardaki temizleme seferi 2020’nin Mayıs ayında 48 günlük bir görevle birlikte başlamıştı. Daha sonrasında 1 Temmuz’da kalkan KWAI gemisi, 35 günlük görevini başarıyla tamamlamıştı. Bu iki seferle birlikte organizasyon, Kuzey Pasifik Girintisi ve Hawaii arasını 2020 yılı yaz dönemi içerisinde toplam iki kere gidip gelmişti. Ocean Voyages Institute mürettebatı, 35 günün sonunda 5 Ağustos’ta; toplamış olduğu bütün balık ağı ve plastik atıklarla birlikte Honolulu’ya demirlemişti. Gemi Honolulu’da demirliyken mürettebat, toplanılan atıklar arasından geri dönüştürülebilir olanları dönüşüm amacıyla ayırmakla vakit geçirmişti.

Kuruluşun Başkanı Crowley, “2020 yazı gerçekten zorlu bir dönemdi bizim için. Ekibimizin karantina süreci ve finansal sorunlar nedeniyle neredeyse sefere başlayamama tehlikeleriyle karşı karşıya kaldık.” şeklinde konuştu. Crowley, devamında “Artık işlerin rayına oturduğunu hissediyorum. Dünyanın her tarafından gelen destekler bizi cesaretlendiriyor. İnanıyorum ki 450 ton hedefimize ulaşacağız ve okyanuslarımızı temizleyeceğiz, bunun yanında plastiğin kullanım ve atıklaşma sürecinde de büyük çaplı değişiklikler meydana getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak ve başlık görseli: oceanvoyagesinstitute.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir