Vegan Earth Kimdir? | Melike Dirikoç ve Vegan Aktivizm

Vegan Earth kullanıcı adıyla Instagram’da ve YouTube’da aktivizm çalışmalarına sürdüren Melike Dirikoç, artık Vegan Gazete’de yazıyor. Bugün onun videolarını izleyip yazılarını okuyarak veganlık hakkında bilgi edinen kişilerin sayısı bir hayli fazla. Melike’nin şu an olduğu yere gelmesi ise muazzam bir öykü içeriyor. Hem vegan olma, hem de üretme sürecinin ardında yüksek bir kişisel farkındalık yatıyor.

Instagram ve Youtube başta olmak üzere sosyal medya üzerinden hayvan hakları, iklim krizi, insan hakları konularında farkındalık yaratmaya çalışan Melike Dirikoç ile yürüttüğü etkinlikler hakkında ufak bir sohbet gerçekleştirdik.

“Her şey farkındalıkla başlıyor”

Bugün bireylerin dikkatini gerçeklere çekmek için uğraşan Melike, 16 yaşında yakalandığı Bulimia Nevrosa hastalığından sonra, yaklaşık 10 yıl boyunca her şeyden kaçarak; sürekli tüketerek ve hiçbir şeyi nasılsa değiştiremeyeceğini düşünerek geçirdiğini söylüyor.

Melike, dünyada olup bitenlerle ilgili farkında olma yolculuğunu ise şöyle açıklıyor: “Farkındalık, basitçe anda bulunup, durup, neyi, neden yaptığımı fark etme durumudur. Fark etmek, öyle birden olup biten bir şey değil. Bir konu hakkındaki farkındalığınız başka konulara da yansıyor. Birçok şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu görüyorsunuz.”

“Ya ben değişecektim ya da bu düzen beni öğütecekti”

Bazen bir iyileşme süreci kişinin yaşamını tümden değiştirebiliyor. Melike’nin yaşamında da böyle olmuş. İyileşme yolculuğu ile birlikte bazı şeyleri değiştirebileceği ve kendine toplum tarafından söylenilen her şeyin doğru olmadığı konusunda aydınlanmış Melike.

Düşünce ve yaşam tarzının nasıl değiştiğini ise şu sözlerle açıklıyor: “Otorite denilen şeyi sorgulamaya başladığınızda, mantıkla bağdaşmayan ve yanlış olan şeyler olduğunu görüyorsunuz. Bu da sizi daha çok sorgulamaya, bunların neden böyle sunulduğunu öğrenmeye itiyor. Ben de neden 34 beden olmam gerektiğinden, hayvanları yaşamak için gereksinimimiz olmamasına karşın neden tükettiğimiz, neden bazı inançlara sahip olmamız gerektiği, normların nasıl ve neden oluştuğuna kadar pek çok konunun kaynağına gittim. Gördüğüm şeylere katılmadığımı fark ettiğimde de değiştim. Kişi değişebilir çünkü aynı düşünceyi yaşamının sonuna kadar sahiplenmek zorunda değil.”

melike dirikoç

Melike’yi nerelerden takip edebilirsiniz?

Melike’yi, vegan__earth adıyla Instagram, Youtube ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Özellikle Instagram ve Youtube’dan yayınladığı Veganlık karşıtı argümanlara cevaplar” serisine göz atabilir ve varsa sizin de kafanıza takılan argümanlara hayvan özgürlüğü perspektifinden nasıl yaklaştığını görebilirsiniz. Bunun yanı sıra, sayfada, bitkisel tereyağından, badem peynirine; kaju yoğurdundan, yulaf sütüne, tofu nugget’a kadar pek çok bitkisel yemek tarifi, çizimler, vegan ve daha ekolojik bir yaşam için bilgiler ve öneriler de yer alıyor. Melike’nin yazılarını ise Vegan Gazete’den okuyabilirsiniz!

Melike Dirikoç’un tüm köşe yazıları: vegangazete.com/author/m-dirikoc
Instagram: instagram.com/vegan__earth
Youtube: youtube.com/channel/UCG4_CuCJumNDaq1AElYXIRA
Twitter: twitter.com/vegan__earth

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir